Utrechtse initiatieven

#Erop thuis met DOCK Nu veel speeltuinen en buurtcentra gesloten zijn, komt welzijnsorganisatie DOCK digitaal bij jou thuis. Bekijk tips voor websites, schoolopdrachten en activiteiten om met je kind te doen.  Op de website kun je klikken op jouw wijk, dan kom je op de speciale Facebookpagina waar je nog meer nieuws en tips kunt vinden, speciaal over en in jouw eigen buurt! 

Groetjes uit… jouw huis!  Veel ouderen voelen zich in deze tijd best alleen. Misschien wil jij een kaartje sturen uit je eigen buurt naar jouw opa, oma of iemand anders. Op de site emigratiegeneratie.nl kun je het kaartje gratis downloaden. Print de kaart, maak er wat moois van en sturen maar! Deel je kaartje online en gebruik de #emigratiegeneratie. 

Vreedzaam: Samen staan we sterk!  Juist in deze tijd gebeurt er veel op het gebied van vreedzaam met elkaar omgaan; denk aan de jongerenwerkers die de straat op blijven gaan om te helpen waar nodig; of de welzijnswerkers die zich inzetten voor ouderen; leerkrachten die helpen bij thuisonderwijs. Op deze website vind je vreedzame berichten, foto’s en filmpjes om elkaar te inspireren zodat we samen deze moeilijke tijd doorkomen! 

Online gastlessen voor thuisonderwijs door Art.1 Midden Nederland. Op afstand samen leren over vooroordelen, diversiteit en discriminatie. Bekijk hier het aanbod voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs.

Veel thuisblijven, weinig vrienden zien en misschien wél lekker veel gamen?!  Maar dat is nog leuker als je je eigen spellen kan maken, toch? Daarom geeft RoboSchool gratis online les in games programmeren. We gaan in Scratch leren een spel te maken. Thuis kun je daarna er nog verder mee aan de slag. Het is elke vrijdag van 13:00 uur – 14:30 uur, schrijf je in via roboschool.nl/robodojo!

Het NIZU, Netwerk Informele Zorg Utrecht, heeft een website en telefoonnummer waar hulpverleners en Utrechters terecht kunnen voor aanbod aan informele ondersteuning zoals boodschappenhulp en telefonisch contact. Met als doel om het aanbod aan alle vrijwillige ondersteuning zo snel mogelijk bij mensen die deze hulp nodig hebben te brengen.

Via Stichting Al Amal wordt er per WhatsApp huiswerkbegeleiding aangeboden aan basisschool en middelbare scholieren in Overvecht. Heeft je kind of hebben je leerlingen behoefte aan begeleiding dan kunnen ze naar de website gaan van Al Amal.

Leerlingen in het basis- en voorgezet onderwijs kunnen door het coronavirus niet naar school. Voor sommige leerlingen is het lastig om thuis te werken. Bijvoorbeeld omdat ze moeite hebben met taal of omdat hun ouders hen niet kunnen helpen met huiswerk. Taal doet meer heeft met de Universiteit Utrecht de handen ineen geslagen om voor deze leerlingen extra ondersteuning te bieden. Dit doen we samen met veel andere organisaties in de stad.

Taal Doet Meer leidt studenten en andere vrijwilligers op tot taal- en huiswerkmaatje. Zij helpen 2 á 3 keer per week een half uur tot een uur. Dit doen ze op afstand via telefoon, Skype, WhatsApp of op een andere manier. Iedere vrijwilliger krijgt een online starttraining en materialen om mee te werken. Waar nodig stemmen we af met school of met Stichting Leergeld voor bijvoorbeeld laptops.

Jong030 is hét jongerenplatform voor Utrechtse jongeren. De jongeren van Jong030 maken op dit moment veel items over onderwerpen rondom het coronavirus. Blijf op de hoogte via Jong030 website of Instagram