Onwijs digiwijs / #thuisopschool

Wij snappen als geen ander de impact van deze digitaliseringsslag. Daarom helpen wij jullie als team graag om (samen met ouders & leerlingen) mediabewust en -vaardig de toekomst aan te gaan! Het Mediateam en Mira Media kunnen een coördinerende rol spelen in het ontwikkelen van mediabeleid en/of leerlijn. Ook verzorgen wij workshops (in samenwerking met gastlessen) of ouderavonden. Deze worden geheel toegespitst op jullie type onderwijs, wensen en doelgroep. Gaat jouw school een digiwijze toekomst tegemoet in september 2020?

Voor wie?

Onder 8 thema’s bij peuters & kleuters, basisonderwijs en voortgezet onderwijs ontdek je inspiratie voor thuisles- en speelmogelijkheden op het gebied van digitale geletterdheid! Op dit moment vind je handvatten in tijden van Corona en digitale geletterdheid onder de volgende knoppen:

Digitale wasstraat

Lesgeven op afstand, Visie & Beleid digitale geletterdheid, Leerlijnen digitale geletterdheid, leerkrachten mediabewust- en vaardig.

Basisonderwijs

Peuters & kleuters, digitale geletterdheid thema’s PO, Tips scholen

Voortgezet onderwijs

Thema’s VO, Tips scholen

Opvoeders

Tips voor thuis, Utrechtse initiatieven

Internetgebruik en schermtijd tijdens Corona

Wereldwijd is ons internetgebruik, sinds de Coronacrisis met 75% gestegen (Ad Alliance, 2020)! Iedereen is in de weer met schermen; school, werk, ontspanning en vooral het spreken en ‘zien’ van familie. Zo werken in Nederland 7 op de 10 ouders thuis, die ook nog eens thuisonderwijzer zijn. Ruim 70% is minder streng als het om schermtijd gaat. Zo is het gemiddelde per dag, voor 0-6 jarigen, nu van 2 naar 3 uur opgeschroefd. Bijna 4 op de 10 huishoudens ondervindt belemmeringen in mediagebruik. Denk aan een slecht werkend Wifi-signaal en verouderde of onvoldoende devices. (Iene miene media onderzoek, 2020). Hoe dat gegroeide mediagebruik eruitziet? Whatsapp +34%, andere sociale media +26%, websites +35% en televisie is weer met 39% toegenomen (Ad Alliance, 2020).

Digitale geletterdheid

Onderwijs doet er goed aan de vier onderdelen van digitale geletterdheid te vervlechten in hun onderwijsaanbod.

Mediawijsheid

is het bewust, kritisch en actief inzetten van digitale media, om zo deel te kunnen nemen aan de onlinewereld. 

Computational thinking

is het denken als een computer, bijvoorbeeld het zelf kunnen aansturen van digitale apparaten, het logisch ordenen van gegevens en het kunnen denken in stappen. 

Informatievaardigheden

is het online kunnen zoeken, vinden, beoordelen en verwerken van informatie.

ICT-basisvaardigheden

is het effectief kunnen gebruiken van digitale apparaten en de programma’s die daarop staan. 

Bron: mediawijsheid.nl  

Wij werken samen met: