Overkoepelende tips
(ONLINE) LESGEVEN IN CORONA-TIJD
#NIEUW • Eerste hulp bij videobellen
Check het overzicht hieronder om je mediabewustwording te triggeren over het gebruik van jullie videobel-app. Zijn er wellicht andere instellingen mogelijk om de privacy van je leerlingen of je team te garanderen. Zijn jullie communicatiestromen eigenlijk wel beveiligd tegen bijvoorbeeld hackers? Wees bewust online 🙂
Zoeken jouw leerlingen ook de grenzen op tijdens online lessen? Check dan de handige gratis checklist van @socialmedia.impact en @studioleff_. Hoe zorg je bij zowel docent als leerling voor sociale veiligheid? En, welke afspraken kun je met elkaar maken voor een goede verloop van de online les? Download de gratis poster hier en ga met je leerlingen in gesprek! Behoefte aan meer uitleg bij de poster? Klik dan hier!
Uit de Klas is een webportal voor docenten uit het voortgezet onderwijs en mbo waarop spellen, films en andere interactieve werkvormen rondom vooroordelen, racisme en discriminatie staan. Wie weet staan er handige werkvormen tussen voor online-onderwijs of wordt je geïnspireerd met een topic!
Videobellen & privacy?
Gratis videobellen thuis? Dan kun je ervan uitgaan dat je niet met euro’s maar met jouw data betaalt. Zoom verzamelt, logisch, wat jij zelf doorgeeft, zoals je naam, thuisadres en e-mail. Toch harkt de app ook zelf gegevens bij elkaar, die kunnen zo weer aan andere bedrijven door verkocht worden. Klik hier voor een toelichting en wordt #mediabewust! Toch Zoom gebruiken? Lees hier 3 tips. Liever een andere tool? Microsoft Teams en Google Hangouts zijn goede alternatieven voor school en werk. Check bij je werkgever of er een zakelijke licentie is. Een vraag over het gebruik van Teams? Vraag hier een gratis hulp sessie aan!
Voor privé ‘hangen’ lijkt Whereby een goed en gratis alternatief. Al kun je er wel maar met zijn vieren in. Lang leven #socialdistancing.
Kennisnet: Stappenplan onderwijs op afstand is bedoeld voor bestuurders en schoolleiders die les op afstand in willen zetten. Het gaat in veel gevallen om een mix van digitaal werken, werken met de methode of ander materiaal en andere (fysieke of creatieve) werkvormen.
Anne Frank Vlogt!
Deze week is Het Anne Frank videodagboek gestart! Een moderne manier om het levensverhaal van de wereldberoemde Anne Frank onder de aandacht te brengen. De vlogs van Anne zijn te vinden op dit YouTube-kanaal. Bij de vijftien afleveringen zijn zeven educatieve video’s gemaakt, die duidelijk maken dat het om een waargebeurd verhaal gaat. Ook gaan zij in op thema’s zoals discriminatie, zondebok, keuzes maken en vrijheid. Docenten kunnen het Anne Frank videodagboek in de (online) klas inzetten, met bijbehorend lesmateriaal, inclusief een downloadbaar werkboekje.
Kijk hier virtueel rond in het Achterhuis! Of ontdek de plek waar Anne Frank tijdens WOII meer dan twee jaar verborgen zat en haar dagboek schreef in virtual reality via de gratis App ‘Anne Frank House VR’.
#tip Laat kinderen of jongeren online opa en oma interviewen over de oorlog en er ook een vlog over maken!
Robotwise – Thuisonderwijs Challenge
Een té gekke manier om te leren programmeren en creatief met technologie en robotica bezig te zijn. Het leuke aan deze Challenge is dat je gewoon vanuit huis mee kan doen, meestal heb je alleen een laptop, pc of tablet nodig én maak je iedere week kans op een super coole prijs: een RobotWise workshop bij jouw in de klas in het nieuwe schooljaar (dus ná de zomervakantie). Vet toch?
Check eens Cyber Crime Info, wie weet gaat jouw jongere in de toekomst wel bijdragen aan het digitaal beschermen van onze gegevens! Het Cybercrime YouTube-kanaal heeft bijvoorbeeld ook een uitlegfilmpje over een Phishing aanval.
DIGITALE GELETTERDHEID
Bij de Bibliotheek voor Digitale Geletterdheid van Facebook ontdek je lesplannen die zijn ontworpen door experts om jongeren te helpen de vaardigheden te ontwikkelen die ze nodig hebben in hun digitale wereld. Zo leren ze om informatie kritisch te lezen en op verantwoordelijke wijze inhoud te produceren en te delen. De lessen zijn interactief en stimulerend en bestaan uit groepsdiscussies, activiteiten, quizzen en games die samen met tieners zijn ontwikkeld. Je kunt de lesplannen inzetten tijdens je (online) les of als een naschoolse thuisopdracht.
Doe de Digitale geletterdheid Test van DIGIT! In 20 meerkeuzevragen kom jij erachter hoe digitaal geletterd jij op dit moment bent, van Windows en Office programma’s gebruiken tot aan Sociale Media en Google!
Op mediawijsheid.nl vind je een overzicht aan medialessen voor po, vo, so, mbo en hbo. Maar ook wat een mediawijze leerling zou moeten kunnen en verschillende doorlopende leerlijnen.
De baas Op Internet biedt lesmodules aan voor kinderen van 10 tot 14 jaar om bewustwording over het internet te vergroten. Het zijn vrij pittige lessen dus perfect voor onderbouw VO! Leerkrachten en leerlingen gaan op een speelse wijze aan de slag met onderwerpen als privacy, encryptie, big data en internetstructuren. Bewustwording, keuzevrijheid en handelingsvermogen staan hierbij centraal.
Code Skillz
Biedt een lesmethode Digitale Geletterdheid voor Mavo, Havo en VWO 1 & 2.
Zij helpen (tijdelijk gratis) leerlingen in het voortgezet onderwijs met online samenwerking, het gebruik van Word en Powerpoint en het herkennen van nepnieuws.
Bij Veilig internetten vind je informatie over sociale media thema’s zoals: privacy, Dagelijks gebruik, digitale nalatenschap, of het online beschermen van Kinderen en jongeren.
#NIEUW • Thuisleren: studenten helpen scholieren!
Bijles en studiebegeleiding voor scholieren, door studenten. Want ook al zijn de scholen dicht, leerlingen verdienen een goede begeleiding bij hun schoolwerk.
TAAL
Wattpad is een app waarbij jongeren zelf verhalen schrijven (anoniem) kunnen publiceren en commentaar leveren op verhalen en teksten van anderen. Dus heb je een origineel verhaal te vertellen? Wordt ontdekt met behulp en kracht van de community en technologie op Wattpad. Moedig ook anderen aan! Dat wil jij toch ook?
Bij de gratis App Luisterbieb kun je je lekker afsluiten voor rest van het huis (kinderen, ouders huisdieren, whatever) en in verhalen duiken terwijl je misschien buiten een rondje loopt, je kamer moet schoonmaken of gewoon even wilt ontspannen met je ogen dicht….
#NIEUW • Lespakket leesonderwijs op afstand
Met dit pakket kun je je leerlingen op afstand zelfstandig aan de slag laten gaan met fictie. De boeken waar de lesmaterialen uit dit pakket bij aansluiten zijn allemaal verkrijgbaar via de online Bibliotheek of LuisterBieb
REKENEN

Voor bijvoorbeeld rekenen (maar ook taal) kun je tijdens de Coronacrisis nu gratis terecht bij het platform Numo. Vraag alleen even een passende licentie aan! Zo gebeurt 😊
Als je eens wilt oefenen met computational thinking, oftewel stap voor stap leren nadenken, dan is dit je kans! Reken onderstaande drie problemen maar eens uit…..
OVERIGE VAKKEN
#NIEUW • Is Facebook jouw grootste nieuwsbron of doe je uitgebreid bronnenonderzoek als je iets tegenkomt? Stuur je wel eens een naaktfoto, pik jij het nepnieuws er zonder problemen uit en hoe ga je om met je privacy op internet? Doe de TEST: Hoe goedgelovig ben jij eigenlijk?
#tip: Dit kun je ook gemakkelijk onder informatievaardigheden laten vallen, wanneer leerlingen informatie moeten gaan zoeken bij de juiste bronnen voor een werkstuk of tijdens het vak Nederlands een betoog moeten gaan schrijven.