Peuters en kleuters

In deze ongewone tijd zal binnen gezinnen meer media worden ingezet. Heb je vragen of toe aan tips aan de hand van de pijlers van de MediaDiamant?

» Plezier – geniet van de mogelijkheden
» Inhoud – weet welke media zijn geschikt zijn
» Veilig – voorkom risico’s
» Samen – begeleid je kind
» Balans – momenten met en zonder
Ze beantwoorden ook 7 herkenbare opvoedingsvragen rondom media.

Voor veel kinderen is de extra schermtijd thuis een feest, maar als ouder wil je straks ook weer soepel terug naar de ‘gewone’ situatie. Hoe kun je in alledaagse én buitengewone tijden omgaan met media binnen de opvoeding? Welke boekjes, films en spelletjes zijn geschikt voor een baby of peuter? Hoe wissel je het leren en spelen af, met en zonder tablet? Waar beleef je samen met je ukkie plezier aan? In deze tijd kun je samen bewust met media aan de slag gaan.

(ONLINE) LESGEVEN IN CORONA-TIJD
PEUTERS (0 TOT 4 JAAR)
Via Paulines Peuterplan kun je allerlei gratis kleurplaten of doe-kaarten (zoals handenwassen) downloaden of voor een kleine prijs bijvoorbeeld dagritmekaarten, woord-kaarten, telkaarten of een raam-sjabloon over de Lente bestellen. Sowieso is het Lente thema hier nu goed vertegenwoordigd!
Op facebook.com/Muziekkwartier plaatst een hele enthousiaste ‘Muziek op schoot-docente’ elke dag een muziekles voor kinderen van 2 á 3 jaar. De les is live te volgen om 10 uur, daarna ook op FB te bekijken.
KLEUTERS (4 TOT 6 JAAR)
Ga via de vogelbescherming de Lente Beleven door live vogels te volgen via hun webcam of raad samen met je kleuter vogelgeluiden. Klik hierboven op het plaatje om het werkblad te downloaden.
Je kunt bij Sil op school bijvoorbeeld het thema: Pleisters en zalfjes gaan doen. Dat gaat over ziek zijn en gezond worden en blijven, best toepasselijk nu! Je vindt er o.a. werkbladen en kleurplaten.
In de Ouderbrief thuismateriaal vind je ook nog uitleg over het lentethema ‘Sil redt de dieren’. Ook staan er liedjes, meer kleurplaten, voorleesboeken, spelletjes, en een Squla quiz die kleuters  zelf kunnen doen!
Volg online theaterles op Instagram bij Buro Bis. Anneke verzorgt elke dag een theaterles van ongeveer 10 minuten op Instagram TV. Ze gebruikt veel humor en ukkies kunnen lekker meedoen. Is het een succes? Geef haar dan ook een fooi in haar fooienpot!
Het zijn ongewone tijden en in veel jonge gezinnen wordt er flink gebruikgemaakt van media. Gemiddeld driekwart van de ouders worstelt met de mediaopvoeding van hun jonge kind. Zo blijkt uit het nieuwe Iene Miene Media-onderzoek dat is gepubliceerd in het kader van de Media Ukkie Dagen. 
Mediasmarties is een site bomvol recensies over kindermedia! Welke app of welk boek past bij de ontwikkeling en interesse van jouw kind? Maak gebruik van de makkelijke zoek- en filterfunctie.
Ook op de Kleuteruniversiteit staan tips voor thuis lerende jonge kinderen. Zo is er een beweegbingo en een handig dagschema te vinden op de blog.
Online lesgeven aan kleuters is een YouTube video door Meester Sander. Zie ook de tips in zijn blog
Op YouTube zijn veel tutorials voor kleuters te vinden. Kinderen voor kinderen heeft bijvoorbeeld van elke hit een dansles tutorial online staan. Doe als ouder lekker mee!
CED-groep biedt thuiswerk materialen voor de kinderopvang of ouders van peuters & kleuters. Zo heeft Uk&Puk bijvoorbeeld dagschema’s + tips voor invulling daarvan & speel en doe-tips bij verschillende thema’s, zoals ‘Knuffels’ of ‘Dit ben ik!’.
Download hier de bijvoorbeeld ‘Plaskaart’, ‘Boterham Smeer Diploma’, ‘ Vissen’!
De Vreedzame school heeft ook een challenge bedacht als reactie op de woorden van Minister Rutte: Let een beetje op elkaar! Zorg voor een leuke sfeer thuis met de De opsteker-challenge  en maak er gelijk een activiteit van door met elkaar een opstekerslinger te maken!
Nieuwe opdracht-tekenbladen ‘Lente‘ voor kleuters! Ouders of kleuters kunnen zelf opdrachten maken bij de werkbladen, maar er kan ook gebruik worden gemaakt van de voorbeelden bij andere opdracht-tekenbladen
Lezen, kijken en luisteren online voor peuters en kleuters
LezenKijken en luisteren

Via Langaroo kom je terecht in een speelse online wereld om te oefenen met taal. Beschikbaar in vijf talen: Nederlands, Engels, Arabisch, Pools en Turks, speciaal voor ouders met jonge kinderen.

Bereslim heeft digitale prentenboeken klaargezet om thuis te gebruiken. Log gratis in met gebruikersnaam: bereslim100943 
wachtwoord: Bieb2020

Luister via Spotify naar kinderboeken in podcastvorm. Doelgroep: 2-8 jaar

20 digitale prentenboeken via Wepboek voor 2-4 jaar voor extra leesplezier!

Bij de Voorleeshoek vind je wekelijks nieuwe voorleesverhalen en een combinatie van prenten en muziek. Nu tijdelijk gratis!

Prentenboeken top 10 voor 0-6 jaar van de Bibliotheek Utrecht. Tip van de Bibliotheek: Zó moe en toch klaarwakker.
Leuke apps voor kleuters

Wil je specifiek aan de slag met digitale geletterdheid? Hieronder vind je in verschillende thema’s inspiratie voor thuisles- en speelmogelijkheden op het gebied van digitale geletterdheid! 

Lees, luister en robottaal

Voor het jonge kind, oefenen met (digit)taal!
Bereslim, digitale prentenboeken voor 3-7 jaar.
• Geanimeerde prentenboeken voor peuters via Wepboek
• Educatieve apps voor kleuters via Kleutersdigitaal

De Hagelslag Robot: Programmeer je vader of moeder tijdens het ontbijt door stap voor stap hem of haar in codetaal (pak, leg neer, til rechterhand op etc.)de boterham te laten smeren met hagelslag van begin tot het eind.  
Voorbeeld video op Youtube. https://www.youtube.com/watch?v=ynJDhXnfmy4
→ Varieer met ander beleg of maak zo in codetaal een recept voor koekjes of het avondeten!

Lego-kaarten: Download en print gratis deze Lego opdrachtkaarten.
Je kind is nu een robot. Houd de twee kleuren apart en schud beide stapels. Laat je kind bouwen door hem of haar steeds een opdrachtkaart van de stapel te laten pakken

Houd mij niet voor de hack!

Wat betekent een ‘wachtwoord’ nou eigenlijk? Waarop moet je wachten dan? Tot iemand de deur open doet? Bij een openbaar profiel hoef je niet te wachten, dan is bijna alles zichtbaar voor iedereen die dat wil! Wil je niet gehackt worden? Zorg er dan voor dat wat van jou is, van jou blijft: beveilig je persoonlijke data bijvoorbeeld met een wachtzin! 

Zoek het geheime wachtwoord met deze Digi-doener! 
Jouw kind gaat ontdekken wat een wachtwoord is, waar je het voor nodig hebt, en… is het mogelijk om een wachtwoord te kraken? We gebruiken onze zintuigen. Zo is het mogelijk een code te kraken en vinden we een geheim! Download bij bovenstaande link de handleiding in de bijlage! 

Dit is (niet) de waarheid

Ga in deze Digi-Doener op Prentenboekenparade! (30 min) 
Tijdens deze les gaan kinderen ervaren wat het is om je mening te geven over een prentenboek. De kinderen leren wat media zijn en dat media invloed hebben op wat je ergens van vindt. De les sluit aan bij de nationale voorleesdagen en jullie houden samen een prentenboekenparade. Een feestje om mee aan de slag te gaan! Download bij bovenstaande link de handleiding in de bijlage. 

Sprookjes is een Digi-doener over wat ‘Media’ nou eigenlijk is hoe die wordt gemaakt. (1 uur) 
Kinderen gaan ervaren welke invloed media hebben. Ook leren ze om zelf media te maken over een sprookje. Deze ‘mediamuur’ kun je thuis ophangen! Download bij bovenstaande link de handleiding in de bijlage. 

Wie maakt er post en hoe komt dat in onze brievenbus? Daar kom je hier achter: Digi-doener. (30 min- 1 uur) 
Welke soorten poststukken er zijn: brieven, kaarten, tijdschriften, reclamefolders, kranten, etc. Kinderen leren en ervaren dat er verschillen zijn tussen deze poststukken. Ook leren ze dat de verschillende soorten poststukken worden gemaakt door verschillende personen of bedrijven met verschillende bedoelingen. Soms moet je ervoor betalen om het te ontvangen, soms niet. Ze ontdekken ook dat je met behulp van een sticker op je brievenbus kunt aangeven welke post je wel/niet wil ontvangen. Vervolgens oefenen ze met het sorteren en juist bezorgen van de post. Download bij bovenstaande link de handleiding in de bijlage. 

Wat is Reclame eigenlijk? (30 min – 1 uur) 
In deze les leren kinderen wat reclame is. Ze maken kennis met verschillende vormen van reclame: folders, televisiereclame, reclame op straat, reclame op spullen… Ze leren wie reclame maakt en met welk doel. De les bevat verschillende doe-opdrachten. Zo kun je ze bijvoorbeeld een reclamecollage laten maken! Als samenvatting en afsluiting kan een uitzending van Huisje Boompje Beestje worden bekeken over dit onderwerp. Download bij bovenstaande link de handleiding in de bijlage. 

Ik bubbel in jouw filter

Het internet kan na een tijdje jouw scroll– en klikgedrag voorspellen door algoritmen. ‘Online media’ weten precies wat jij graag ziet en daarom krijg je suggesties die passen bij wat eerder hebt bekeken: je eigen filterbubbel! Die bubbel kan handig zijn maar daardoor zie je geen andere informatie meer. Dit geldt niet alleen voor jou, maar voor iedere persoon die online is. Soms moeten we bewust wat uit andere bubbels te weten komen, dus hoe prik je door die filters heen? 

Laat papa en mama maar even werken in hun bubbel, dan kruip jij nu ook even in je eigen bubbel (dat betekent je eigen wereld) en ga lekker kleuren en tekenen met onderstaande platen van woezel en pip! 

Wat is mijn story?

Samen (wereldwijd!) zorg je ervoor dat een platform (sociale media) tot leven komt. Want als niemand meer iets post dan is er ook niks meer te zien of te beleven! Online en offline ben jij helemaal dezelfde, of niet? Wat deel je wel en niet met hele wereld? Weet jij hoe je dat in kan stellen? 

Emoties tekenen (1 uur) 
Tijdens deze les leren kinderen wat emoties zijn. En dat je ook digitaal je emotie kunt laten zien. Ze leren naar elkaar te kijken, of naar jullie als gezin, waardoor we emoties bij elkaar kunnen herkennen. Vervolgens gaan ze zelf een (digitale) emotie tekenen. Download een handleiding in de bijlage van de link. 

Vooruit met de creativigeit! 

Kijk eens verder dan je neus lang is, ga bijvoorbeeld virtueel op museumtour, of doe elke dag een kunst-challenge. Kunnen jullie een familie-vlog opnemen, die kun je dan opsturen naar opa en oma! 

Bedenk en knutsel je eigen telefoon! (1 uur) 
Tijdens deze les gaan de leerlingen ervaren wat de rol van de telefoon is, en dat een telefoon niet alleen handig is om te bellen. Ook leren ze hoe de meest eenvoudige telefoon werkt en maken ze er zelf één. Daarna bedenken ze wat voor nieuwe functies zij voor een telefoon zouden uitvinden. Vind de handleiding in het linkje onder de bijlage.  
 
Maak een wenskaart voor een eenzame of zieke oudere! (45 minuten) 
Deze Digi-doener gaat over het versturen van wenskaarten. De volgende onderwerpen komen aan bod:  
1. Wanneer stuur je iemand een kaart? Soorten wenskaarten.  
2. Welke informatie staat op de envelop?  
3. Communicatie: boodschap, medium, zender en ontvanger  
4. Digitale post: email en kaartjes versturen via internet  
Er is wederom een handleiding te vinden via het linkje! 

Hoe kijkt een fotograaf? (45 min) 
In deze les leren leerlingen hoe ze foto’s kunnen maken. Ze leren over verschillende perspectieven (gezichtspunten) van waaruit ze een foto kunnen maken. Hierdoor worden ze gestimuleerd om extra goed naar afbeeldingen te kijken en zich af te vragen of ze wel een echt realistisch beeld geven. Je vindt in de bijlage een handleiding als je op het linkje klikt. 

Zoek, vind & escape(room) 

Grenzen in het echte leven zijn er duidelijk. Zo heeft iedereen een eigen paspoort bijvoorbeeld. Maar online kun je wereldwijd rondkijken: op het Wereld Wijde Web. Het is mogelijk de weg te vinden, alvast ergens rond te kijken op straat en je kunt ook heel veel informatie vinden over een specifiek land, een streek of een stad! Oja, wie heeft er wel eens een online escaperoom gespeeld? 

Ga eens digitaal schatzoeken! (1,5 uur, minimaal + gebruik van app met GPS nodig) 
Deze les gaat over digitaal schatzoeken: geocaching! Met behulp van een GPS ontvanger kun je de locatie van de schat vinden. Dat kan zelfs met je mobiele telefoon. In deze les wordt uitgelegd hoe dit werkt. Tijdens deze les ervaren kinderen dat geocaching een erg leuke, moderne manier is om schatten te zoeken. Je kunt het bijna overal doen, vast ook in de buurt van je huis. De leerlingen leren dat je voor geocaching een smartphone met internet en een speciale app nodig hebt: geocaching werkt namelijk met GPS-signalen. Er is een handleiding te vinden in de bijlage als je op de link klikt.