Docenten en ouders

Allereerst: Ouders, jullie doen het TOP! Hierbij een Ode aan de thuisonderwijzende ouder! 

Tip 1: Maak afspraken met elkaar.

Digideal-contract: voor alle afspraken over digitale media

In de Digideal staan 7 tips voor het maken van goede afspraken met je kind(eren). Ook zit er een contract bij die je kunt uitprinten en samen met je kind(eren) kunt invullen, om samen tot afspraken te komen. Hang hem ergens op, en zorg ervoor dat iedereen zich aan de afspraken houdt. Een handig hulpmiddel! Hier te downloaden.


MediaDiamant: handige wegwijzer met tips voor ouders

De MediaDiamant a.d.h.v. vijf pijlers, namelijk plezier, inhoud, veilig, samen & balans, een handige wegwijzer met tips voor ouders om kinderen van 0 tot en met 18 jaar mediawijs op te laten groeien. Op de website van Mediawijsheid.nl is meer informatie te vinden.

#NIEUW • Check ook Mediaopvoeding.nl voor tips over verantwoord mediagebruik in Corona-tijd. En doe de  Ouder-Kind-Media-Quiz!


Tip 2: Maak een dagschema

Dagschema’s, wanneer werkt wie met een scherm. (op deur of vlaggenlijn met vakken, buitenspelen, media-tijd) Kinderen en ouders moeten bewust elke dag hun rooster samenstellen. Een gratis download van een leeg dagschema via wij-leren.nl of Home School Daily Apple.


Tip 3: Luister naar elkaar en ga het gesprek aan over het Corona-virus.

• Probeer bestaande routines zoveel mogelijk te behouden.
• Geef zelf het goede voorbeeld en blijf rustig.
• Ga het gesprek aan, stel je kind vragen. → Waarom denk je dat scholen dicht zijn? Waarom is het beter als we niet bij opa en oma op bezoek gaan?
• Geef eerlijke antwoorden. Als praten lastig verloopt, kun je een kind ook laten tekenen of schrijven over wat het dwarszit met betrekking tot het virus of de getroffen maatregelen. 
• Bekijk samen filmpjes van betrouwbare bronnen zoals het RIVM of schooltv die uitleggen hoe een virus werkt. Of door NPO ZAPP via Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=GCT-4sSutgw
• Leg uit dat hun vrienden/vriendjes misschien niet alle informatie hebben of hun onjuiste informatie kan vertellen.
• Erken gevoelens. Zeg niet: “Je hoeft niet bang te zijn.” Zeg wel: “Ik zie dat je angstig bent. Zullen we samen op zoek gaan naar informatie over het virus? Wat vind je fijn om te weten erover?”
• Leg uit dat Covid-19 niets te maken heeft met waar je vandaan komt, hoe je eruit ziet of welke taal je spreekt. Kinderen kunnen andere kinderen pesten of buitensluiten omdat ze dat niet begrijpen. Leg uit dat ze niet moeten discrimineren.
• Stel je kind gerust als dat nodig is. Voor een kind is het soms moeilijk om te begrijpen wat nieuwsbeelden betekenen voor hun eigen leven.
• Leg uit dat dokters en verplegers er alles aan doen om zieke mensen goed te verzorgen. Dat we niet naar school kunnen en thuis blijven, is vooral omdat we minder mensen tegelijk ziek willen maken.

Tip 4: Vervelen is ok!

Weet je nog, dat je vroeger naar je ouders ging en zei: “Ik verveeeeeeel me.” Dan reageerden je ouders heel irritant met: “Bedenk maar wat”. Waarom zouden we nu een scherm onder hun neuzen duwen? Wie gaat de uitdaging aan iets leuks te bedenken, zoals vroeger, zonder een scherm?

Bij verveling is het mogelijk een ‘creatieve opdracht’ te opperen. Vraag aan de kinderen of ze iets kunnen bedenken voor oudere mensen, zodat ze minder eenzaam zijn. Of misschien hebben de kinderen een goed idee om iets te doen voor de leerkrachten. Natuurlijk is het ook leuk om zelf te spelen of een gezelschapsspel te spelen: dat is beide erg leerzaam! 

In dit artikel geeft Bertine van den Oever antwoord op de vraag: Hoe stimuleer ik het spel van mijn kind?

EXTRA TIPS IN DE ‘IEDEREEN IS THUIS-TIJD’ 

Via Nji – Coronavirusvind je specifieke informatie voor ouders die bijvoorbeeld spanningen thuis hebben, een kind met een beperking of een omgangsregeling omdat ze gescheiden zijn. Klik hieronder op een onderwerp wat jou ondersteunde informatie kan verschaffen: 
• Omgaan met de ‘nieuwe’ thuissituatie 
De veranderde rol van opa’s en oma’s 
• Wat als thuis de spanningen oplopen? 
• Omgangsregeling gescheiden ouders 
• Nieuws over bezoekregeling 
• Pleegzorg en het coronavirus 
Tips als je kind een beperking heeft 

• Wanneer je als ouders thuiswerkt en ook de kinderen moet helpen leren. Een pittige klus voor veel ouders! Voor sommige kinderen helpen Dagritmekaarten om de structuur van de dag vorm te geven. 

MediaJungle
Een speciale MediaJungle voor thuis! Het enige dat je nodig hebt is een laptop, tablet of telefoon met internetverbinding. Met een unieke code kun je MediaJungle tot 1 mei gratis spelen, zo vaak je wilt. Het spelbord en de pionnen kun je hier downloaden en uitprinten. Met het hele gezin Mediajungle spelen is gezellig en nog leerzaam ook! De slimme aap belt in en geeft je tips en weetjes. Maar ouders en kinderen leren natuurlijk ook veel van elkaar. Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Broertjes en zusjes vanaf een jaar of 10 kunnen Mediajungle ook prima samen spelen. MediaJungle is een bordspel in combinatie met een (web)app waarmee de spelers aan de hand van filmpjes en opdrachten in gesprek gaan over mediagebruik. Van selfies, gamen en fun tot en met gameverslaving, online pesten en sexting. Instructievideo nodig? Klik dan hier.

Je kunt bij Bol.com boeken en verhalen voor alle thuisblijvers bestellen (0,01 cent), daar kun je niet voor gaan plukken, toch? 

• Thuis naar school.is een initiatief waarbij kinderen via een livestream van 9:00-12:00 uur leuke lessen kunnen volgen. Denk aan rekenen, taal, spelling, wereldoriëntatie maar ook creatieve vakken en natuurlijk gym. Elke dag begint Juf Lies om 8:45 uur met een kwartiertje voorlezen omdat lezen zo belangrijk is. Voor groep 3 t/m 8. Kosten: 3 euro per dag 

• Met Toekomstkunde van het WWF kunnen kinderen van groep 5 tot en met 8 zelfstandig thuis aan de slag met actuele onderwerpen zoals: Ruimteafval of Coronavirus en het klimaatof bijvoorbeeldBosbranden in de Amazone 

#NIEUW • Lees hier vijf tips van Medianest rondom schermtijd in coronatijd. Wat is nou wijsheid en wat kun nu gewoon even loslaten.. 

#NIEUW • Via de Emowijzer kun je samen praten over wat je voelt. Want angst, boosheid, frustratie en machteloosheid zijn vast wel te herkennen, nu we zo lang in isolatie zitten met ons gezin. Kinderen maken ruzie, huilen veel of zijn bang en verdrietig, omdat ze hun vriendjes missen. Ben je op zoek naar iets dat kinderen kan helpen? Dan is de emowijzer wellicht een mooi middel! Er staan 16 poppetjes op getekend met een lijfje die een bepaalt gevoel uitdrukken.  

#NIEUW • Hoe je een beetje Vincent van Gogh in huis haalt? Nou, lees hier de kunstige tips!  

#NIEUW • Als je als ouder zijnde denkt: HELP (dat denk we allemaal), de scholen zijn dicht en wat nu? Adem rustig door, niet alles hoeft perfect, we helpen elkaar. Mocht je er behoefte aan hebben, lees hier dan de FAQ over het onderwijs van nu. 

#NIEUW • Bij Notion vind je allerlei tools om online met anderen af te spreken of samen te werken. Handig toch! Check wel even je privacy instellingen. Belangrijk om, juist in deze tijden thuis onze onlinegegevens te beschermen.  

#NIEUW • Hoezo Mediawijs heeft alle onderwerpen rondom mediawijsheid, speciaal uitgeschreven voor kinderen. Zo vind je er ook een woordenboek, informatie over hoe je een nepprofiel kunt herkennen of de voor- en nadelen van Cookies.   

#NIEUW • Heutink beschrijft tips voor jullie ouders thuis en biedt onder andere extra werkbladen voor jouw kind(eren) om te oefenen bij verschillende vakken.  

#NIEUW • De Rolf Groep biedt ontzettend veel inspiratie voor leuke activiteiten thuis, van 0 tot 12 jaar! Doen jullie mee met de rekenrace, een digitale speurtocht door het huis en maken jullie ook mooie lenteknutsels?