Digitale wasstraat
Welkom in de digitale wasstraat! Hier word je als professional digitaal ondergedompeld, geschrobd en in de was gezet. Of het nou gaat om online lesgeven in Corona-tijd of structureel aan de slag gaan met digitale geletterdheid; hier ga je glimmend, zelfverzekerd en kundig je toekomst tegemoet! Kijk hieronder eens bij ‘Lesgeven op afstand’, ‘Visie & beleid digitale geletterdheid’, ‘Leerlijnen digitale geletterdheid’ en ‘Leerkrachten mediabewust & -vaardig’. Voorbeelden van specifieke lessen kun je op deze website vinden onder de 8 beschreven thema’s bij de tabbladen ‘PO’ en ‘VO’.
LESGEVEN OP AFSTAND
Scholen, en leerkrachten in het bijzonder, geven in deze onzekere tijd (waar mogelijk) online onderwijs. Jullie aanpassingsvermogen en creativiteit verdient een lintje! Initiatieven om dit mogelijk te maken schieten als paddenstoelen uit de grond. Allerlei bedrijven willen scholen en leerkrachten de juiste ondersteuning bieden. Begrijpelijk dat je het overzicht zo nu en dan kwijtraakt! Wij zetten een aantal initiatieven hieronder voor je op een rij. En wees gerust; ook wij kunnen in deze tijd niet alles bijhouden. Wat wij wel kunnen is jou helpen digitale geletterdheid aan te laten sluiten bij de specifieke wensen en visie van jouw school. Neem contact met ons op via het WhatsApp nummer bovenaan de pagina of via de contactgegevens bij ‘Over Ons’!
Beslissingen nemen
• Tijdens het organiseren van afstandsonderwijs komen er veel nieuwe vragen op je af. Je moet allerlei nieuwe beslissingen nemen en dat in korte tijd. Lesopafstand.nl loodst je in vier stappen door het opzetten van online onderwijs heen; super handig. Zowel voor primair onderwijs als voortgezet onderwijs!
• Wil je meer lezen en je achtergrondkennis over online onderwijs verdiepen? Dan is de website van de Open Universiteit een goed naslagwerk!
• Het platform Gynzy komt met praktische tips om deze tijd goed door te komen. Van communicatie naar ouders en leerlingen tot het organiseren van online instructie; doe er je voordeel mee!
• De website van Ministerie: Gelijke Kansen is een platform voor organisaties, leerkrachten, schoolcoaches en ouders die ondersteuning biedt met concrete voorbeelden, voorzieningen en initiatieven. Hierdoor krijgt iedereen zoveel mogelijk een gelijke kans in het krijgen van onderwijs.
Online Tools & Privacy
• Geef je les via Teams, dan kan deze pagina wel eens van pas komen! Naast dat Teams wordt uitgelegd, geeft de website ook onder andere didactische tips en tips over online toetsen.
• Ben je er nog niet uit via welke tool je nou het fijnste online contact hebt? Bij Notion vind je allerlei tools om online met anderen af te spreken of samen te werken. Handig toch! Check wel even je privacy instellingen. Belangrijk om, juist in deze tijden thuis onze onlinegegevens te beschermen.
• En als we het dan toch over privacy hebben, wil je hier mee over weten, of maak je je er zorgen over? De organisatie Privacy op School geeft een duidelijk antwoord op de meest gestelde vragen.
• Flipgrid is een gratis video discussie platform dat docenten helpt om elke leerling in de klas te zien en te horen. Dit bevordert het sociale leerproces. Je kunt het toevoegen aan je Teams pagina!
Laat leerlingen bijvoorbeeld video’s maken over: iets voordragen in een andere taal, een spel bedenken of uitleggen, een krant presenteren of ‘Story’ telling’; hoe voelen ze zich thuis, wat kan er beter of anders en wat gaat er goed?
Leerkracht-expert voor leerkracht-expert
• Dè lijst van en voor leraren die thuiswerken (ook heus als we straks weer lekker op onze werkplek zitten):
Op Wijslijst vind je specifiek geselecteerde informatiebronnen en initiatieven. Deze wordt ook dagelijks ge-update en behapbaar klaargezet door collega-leraren en onderwijsondersteuners! Wat wil je nog meer…
• Vijf experts geven in een video hun visie op vijf thema’s: de eerste digitale les, technisch lezen, Kleuterklas TV, digitale tools en Expliciete Directe Instructie op afstand. Leun lekker achterover in je stoel terwijl je leert van deze experts!
• Iedere docent kan een sidekick gebruiken, zeker nu! Wil je je laten inspireren? In Thiemo staan tips & tricks voor je klaar!
• Jij en je collega’s zijn hard aan het werk om het onderwijs zo goed mogelijk te organiseren; toppers! Het is goed om bij de successen stil te staan en te kijken waar nog (kleine) verbeteringen nodig zijn. Stichting Leerkracht vertelt je hoe je dit op afstand, samen met collega’s, kunt doen!
Bijvoorbeeld rekenen
• Geef je rekenen/wiskunde in het voortgezet onderwijs? Doe je voordeel met zes tips voor een effectieve rekenles op afstand.
VISIE EN BELEID DIGITALE GELETTERDHEID
Digitale geletterdheid wat is dat nou eigenlijk? Digitale geletterdheid behelst de vaardigheden die je nodig hebt om jezelf in de digitale samenleving te ontwikkelen en staande te houden.
Deze vaardigheden zijn onder te verdelen in de volgende vier pijlers:
- Mediawijsheid; het bewust, kritisch en actief inzetten van digitale media, om zo deel te kunnen nemen aan de online wereld.
- Computational thinking;het denken als een computer, bijvoorbeeld het zelf kunnen aansturen van digitale apparaten, het logisch ordenen van gegevens en het kunnen denken in stappen.
- Informatievaardigheden; het online kunnen zoeken, vinden, beoordelen en verwerken van informatie.
- ICT-basisvaardigheden; het effectief kunnen gebruiken van digitale apparaten en de programma’s die daarop staan.
Bron: mediawijsheid.nl
Zie hieronder een voorbeeldtip – gericht op visie & beleid – die hier de aankomende tijd zullen komen te staan:
• Belangrijk is dat digitale geletterdheid in het onderwijs geen kwestie is van losse impulsen, maar dat het een structurele aanpak wordt en blijft. Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar hoe begin je? Cubiss geeft hiervoor bijvoorbeeld praktische handvatten.
LEERLIJNEN DIGITALE GELETTERDHEID
De leerlijnen gericht op digitale geletterdheid kun je gebruiken om je eigen lesprogramma in de school op te zetten, de ontwikkeling van leerlingen te volgen of te gebruiken als basis voor activiteiten. Er zijn verschillende organisaties die leerlijnen opgezet hebben:
• De leerlijnen van het SLO; Nationaal Expertisecentrum Leerplanontwikkeling
• De leerlijnen van FutureNL
• De leerlijn van Gewoon Mediawijzer, gericht op het (voortgezet) speciaal onderwijs
• De leerlijn van Basicly
• Vind je het lastig om met leerlijnen te werken? Volg dan de online cursus van Wikiwijs!
LEERKRACHTEN MEDIABEWUST EN -VAARDIG!
Ook hier alvast een sneak-peak voor wat er nog komen gaat!
• Meer leren over de zin en onzin van nepnieuws, privacy, starten met programmeren of gamification? Dan ben je bij de e-learnings van Cubiss aan het juiste adres!