Begrijpend lezen komt echt niet alleen voor bij Nederlands. Eigenlijk begint alles wat je doet bij stap voor stap leren nadenken. Een robot of computer kan dat niet zelf. Daar heeft hij ons voor nodig; kun jij al in codetaal vooruitdenken en deze functies noteren in programma’ tje? Ha, dat begint dus ook met goed lezen: waar start je met coderen?

#NIEUW • Hiphop & Je Leest!  
Dé lockdown-lesmethode voor het voortgezet onderwijs waar je leerlingen (en jij) op zitten te wachten! Er is weinig muziek waarin zoveel met taal wordt gespeeld als in rap. De bieb laat zo zien dat boeken op je eigen belevingswereld aan kunnen sluiten. Zelf meer uitvinden over de achtergrond van muziek en cultuur waar je al van houdt kan je beleving verder verdiepen. Er is met 5 bekende rappers & clips een ‘nutshell’ gemaakt: verhalen in een notendop. De bibliotheek heeft deze vervolgens op Instagram geplaatst. Het leven en de teksten van bijvoorbeeld Ronnie Flex & Anne Frank worden verbonden met 5 boekentips. Volg #hiphopinjebieb  op jouw socials!  

#NIEUW • Docent aan de podcast!
Podcast over lezen in het voortgezet onderwijs van het Leesbureau. John Schrijnemakers gaat in gesprek met spraakmakende docenten in het vak over jongeren en boeken. 

#NIEUW • Virusverhalen 
VIRUS is een online magazine met elke dag een nieuw verhaal om te lezen in quarantaine. In de loop van de maand vind je hier dagelijks nieuwe verhalen, gedichten, essays en liedjes van verschillende schrijvers over de situatie in de wereld. 

#NIEUW • #Ikleesthuis
Op zoek naar korte verhalen voor je leerlingen met afwisselende en originele verwerkingsopdrachten? 
PLOT26 zet verhalen voor je op een rij die ze de afgelopen jaren hebben gedeeld. Zo kun je in deze bijzondere tijd toch samen met al je leerlingen uit de klas aan de slag met hetzelfde verhaal! 

#NIEUW • Maak je eigen stripverhaal
Elke dag worden hier nieuwe tips & tricks en verhaalelementen geplaatst die je nodig hebt om een stripverhaal te maken. Zoals karakters, expressie, achtergronden en nog veel meer. Zo maak je stap voor stap een nieuwe wereld en verzamel je genoeg ideeën om je eigen stripboek te maken! Ben je wederom met computational thinking bezig; stap voor stap programmeer je je eigen verhaal, door vooruit te denken en op te bouwen. 

Vodafone/ZIGGO • Online Masters
Online Masters is een gratis online lesprogramma over de digitale wereld voor de bovenbouw in het PO en de onderbouw in het VO.
Doe bijvoorbeeld de lessen Programmeren, Robotica, Design of Virtual Reality binnen de module Creative Master.Klik linksonder op de handleiding voor VO, in het midden op de knop werkbladen en rechts op Digibordles (kan ook gewoon thuis op je laptop natuurlijk!)
Hier vind je de handleiding van alle vier de modules!

Seven Days – Dé digitale weekkrant voor jongeren. Met elke week nieuws, achtergrondverhalen, games, muziek en meer vind je bij Seven Days 
• Waarom lezen mensen? Is Netflix echt leuker dan lezen? Deze vragen en heel veel boekentips in de video’s en blogs van Jörgen. 
• Bekijk onze boekentips of maak gebruik van een van onze betrouwbare digitale bronnen voor je werkstuk of spreekbeurt bij Bibliotheek Utrecht
• Gratis oefenen voor je theorie-examen op  op Theorie.nl. De proefexamens zijn gemaakt door echte instructeurs! (Voor bieb-leden gratis) 
• Bij Delpher vind je ruim 100 miljoen pagina’s uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften van 1618 tot 1995. Handig voor projecten of werkstukken? Beetje oefenen met informatievaardigheden 🙂