Alles wat in de media (krant, radio, tv en internet) komt is gemaakt door iemand. Die auteur vond het interessant of belangrijk genoeg om daar iets te (ver)maken en delen. Wanneer jij iets op sociale media plaatst geldt dat ook, toch? Nieuws en online berichten worden met een reden gemaakt, begrijp jij welke reden, ook als het fake is?

#NIEUW • Corona in 5 YouTube-video’s 
De Nationale Wetenschapsagenda legt in 5 animaties speciaal aan kinderen uit: 
• Wat is het coronavirus? 
• Hoe werkt immuniteit? 
• De aanpak van het coronavirus 
• Wat kunnen we gezamenlijk doen? 
• Tips voor thuisblijven 

#NIEUW • Beeldkraken 
Onderwijsproject dat als doel heeft om jongeren beter om te leren gaan met de beeldcultuur waarin ze opgroeien. Ze bewust te maken van de invloed van beelden en ze weerbaar te maken tegen beeldmanipulatie. Website met gratis modules over diverse thema’s, verdeeld over vijf niveaus. Bij iedere afbeelding (afkomstig uit de collectie van Atlas van Stolk) staan vragen om leerlingen kritisch te leren kijken. Met verwerkings- en verdiepingsopdrachten die aansluiten bij de vakken geschiedenis, CKV, maatschappijleer of Nederlands. 

Wij zijn DROG!
Huh drog? Wat is dat nou weer? Met dit spel leer je online nepnieuws herkennen door verschillende tactieken te oefenen. Hoe maken we onzin onschadelijk? Game als junior nepnieuwsmaker! Zorg er wel voor dat je geloofwaardig overkomt en dat je veel volgers verzamelt, dan ben je populair! Maar vertel je te veel leugens, dan gelooft niemand je meer en verlies je het spel.

Vodafone/ZIGGO • Online Masters
Online Masters is een gratis online lesprogramma over de digitale wereld voor de bovenbouw in het PO en de onderbouw in het VO.
Doe bijvoorbeeld de les Nepnieuws binnen de module Social Master. Klik linksonder op de handleiding voor VO, in het midden op de knop werkbladen en rechts op Digibordles (kan ook gewoon thuis op je laptop natuurlijk!) Hier vind je de handleiding van alle vier de modules!

• Hoe goedgelovig ben jij? Doe de Human Quiz!
• Wordt nieuwsmaker met dit lessenmakket voor VO van Klassetv.