Als je een robot vertelt dat hij naar de maan mag lopen, dan krijgt hij dikke vette error. Dat betekent dat hij niet weet wat hij moet doen! Hij kan niet lopend naar de maan, maar hoe wel? Dat kan hij niet zelf bedenken. Een robot kan wel (code)taal lezen en jij kunt dat leren lezen & schrijven. Zo kun je hem bijna alles laten doen! Maar dat moet dus wel stap voor stap.. Dus goed luisteren en lezen he!

ALGEMEEN

(Voor)Lezen:

 Volg het Vlogkanaal: Lezen Nou!  
Voor leesplezier in je (online) klas, moeilijk is het niet! Op dit kanaal worden kinderboekentips gepost voor de onder- midden- en bovenbouw. Aan de slag? Bestel de gratis lesbrieven hier!

• Kinderboekenpodcast 
Lezen is belangrijk, maar vooral ook heel erg leuk. Met de kinderboekenpodcast Leesbeesten & Luistervinken brengen we nog meer leesplezier in de klas. In deze serie podcasts staat het gesprek tussen kinderen en kinderboekenschrijvers centraal. De eerste aflevering met Paul van Loon staat al online.   

• Lezen in een andere taal?  
Op Worldstories vind je boeken voor jonge kinderen in maar liefst 31 talen. De boeken zijn digitaal te lezen! 

 • Begrijpend lezen  
Kan ook gewoon thuis, via de computer met alle nieuwsartikelen speciaal voor kinderen, via Kidsweek. 

• Corona en andere info voor jeugd 
Vind via de Jeugdbieb links naar informatieve websites, filmpjes en apps (ook voor alle info rondom Corona). 

• Karaokelezen 
Voor kinderen die lezen lastig vinden, bijvoorbeeld door dyslexie, taalachterstand of beginnende lezers, biedt Yoleo bijvoorbeeld karaokelezen aan! 

• Kinderboeken Juf 
Hoe zorg je er toch voor dat kinderen thuis aan het lezen gaan? Ontdek de beste en leukste tips op de webiste van de Kinderboeken Juf.

• Op Nieuwsbegrip vind je informatieve leesteksten!
• Lees zelf voor, laat opa en oma via Skype of Facetime voorlezen of maak gebruik van de prentenboeken op YouTube.
• Bij de Voorleeshoek kan je kind genieten van allerlei mooie prentenboeken die voorgelezen worden. Dit is tijdelijk gratis beschikbaar.
• Podcasts met kinderverhalen luisteren. Bijvoorbeeld met Gouden Boekjes.
• De online Bibliotheek heeft tijdelijk een extra reeks mooie luisterboeken toegevoegd. Voor kinderen 12 luisterboeken en voor volwassenen maar liefst 16 luisterboeken om uit te kiezen. Voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de Bibliotheek.
• Download educatieve apps om taalvaardigheid te stimuleren via Medianest.be 
• Bekijk de digitale prentenboeken van Koekeloere op SchoolTV.
• Kinderen kunnen op Gynzy ook veel Taal, Rekenen of andere stof Oefenen of Spelen!

OPDRACHT – Stop Motion: Een stop-motion filmpje wordt gemaakt door heel veel verschillende foto’s achter elkaar te nemen. Door die plaatjes snel achter elkaar af te spelen lijkt het net alsof er beweging is! 
Leg zo creatief mogelijk het nieuws, een verhaal of onderwerp vast in stop-motion!
Beeld of teken het stap voor stap uit, maak hier foto’s van en plak aan elkaar via onderstaande apps. 
Download het in Google Play of in de appstore
→ Wil je iets meer uitleg? Kijk dan deze video van Kidsweek.

0 TOT 6 JAAR

Voor het jonge kind, oefenen met (digit)taal!
Bereslim, digitale prentenboeken voor 3-7 jaar.
• Geanimeerde prentenboeken voor peuters via Wepboek
• Educatieve apps voor kleuters via Kleutersdigitaal

De Hagelslag Robot: Programmeer je vader of moeder tijdens het ontbijt door stap voor stap hem of haar in codetaal (pak, leg neer, til rechterhand op etc.) de boterham te laten smeren met hagelslag van begin tot het eind.  
Voorbeeld video op Youtube. https://www.youtube.com/watch?v=ynJDhXnfmy4
→ Varieer met ander beleg of maak zo in codetaal een recept voor koekjes of het avondeten!

Lego-kaarten: Download en print gratis deze Lego opdrachtkaarten.
Je kind is nu een robot. Houd de twee kleuren apart en schud beide stapels. Laat je kind bouwen door hem of haar steeds een opdrachtkaart van de stapel te laten pakken

Extra voor groep 3 & 4
Ko de Kraker (meerdere levels) 
Programmeer Ko de vogel en kraak de noot!
= aan de hand van functies (stap vooruit, draai naar rechts of links, springen etc.) vooruit leren denken en zo een programmaatje maken voor Ko. Ko voert uit wat jij hem voorschoteld!

Run Marco Run (meerdere levels) 
Programmeer Marco of Sophia zodat zij de weg in jungle terug vinden!
Aan de hand van functies (stap vooruit, draai naar rechts of links, springen etc.) vooruit leren denken en zo een programmaatje maken voor Marco of Sophia. Marco en Sophia zijn de weg kwijt in de jungle en alleen jij kunt hen helpen de weg goed te bewandelen.

Ga eens Levend programmeren met deze Digi-doener van FutureNL! De postbode (kind 1) is een heel belangrijke brief kwijtgeraakt. De brief is door de harde wind uit zijn tas gewaaid. Kind 2 of ouder weet waar de brief ligt. Hij vertelt de postbode via mondelinge instructies of via instructies op kaarten hoe de postbode bij de brief kan komen.

6 TOT 9 JAAR

#NIEUW • Lees je digiwijs! 
Deze boekenserie sluit aan bij de belevingswereld van kinderen einde middenbouw en gehele bovenbouw. Het gaat over digitale geletterdheid en bevat hedendaagse onderwerpen als sociale media, gamen, gehackt worden, nepnieuws, robotica en internetfraude. Leuk om voor te lezen of zelf te laten lezen!  VERWACHT 2 juni 2020

P.s. De boeken Code WIFI en STOP zijn al los te bestellen via bol.com. 
Boekenpakket voor groep 5/6: 50,- 
De boeken in dit pakket zijn voor lezers vanaf 8 jaar en bevat de volgende onderwerpen:  
• Code WIFI  
• Zoekwoord: rivierhaai  
• Stop  
• Onmogelijk Spel 

Bibliotheek Utrecht – Programmeren met Bliep.
Op het YouTube-kanaal van Bibliotheek Utrecht presenteren we het eerste filmpje in de serie “Programmeren met Bliep”. De serie bestaat uit vijf filmpjes. Elke woensdag komt er één online.
In de eerste les leren we Unplugged Programmeren. Daarbij hoort een opdracht om je broer, zus, vader of moeder te programmeren. Wat je hiervoor nodig hebt, en een voorbeeld van hoe je dat kunt doen zie je in het filmpje!
In deze tweede les vertellen we jullie over hoe online programmeren werkt via code.

Kun je mijn gedachte lezen? (1 uur)
Deze les leren kinderen wat een algoritme is. Dit doen ze aan de hand van verschillende voorbeelden waarbij het belangrijk is dat een reeks van stappen op de juiste manier worden uitgevoerd. Door verschillende toepassingen van algoritmes te laten zien wordt het begrip algoritme inzichtelijk gemaakt. Ook leren de leerlingen wat de meerwaarde van stapsgewijs denken kan zijn. Download een handleiding en handige lesbrief in de bijlage van de link!

Beter leren lezen? Verdien leespunten op Yoleo

Ko de Kraker (meerdere levels) Programmer Ko de vogel en kraak de noot!)
Aan de hand van functies (stap vooruit, draai naar rechts of links, springen etc.) vooruit leren denken en zo een programmaatje maken voor Ko. Ko voert uit wat jij hem voorschoteld! 

Run Marco Run (meerdere levels) Programmeer Marco en Sophia zodat zij de weg in jungle terug vinden!
Aan de hand van functies (stap vooruit, draai naar rechts of links, springen etc.) vooruit leren denken en zo een programmaatje maken voor Marco of Sophia. Marco en Sophia zijn de weg kwijt in de jungle en alleen jij kunt hen helpen de weg goed te bewandelen. 

Programmeer de bijen naar de bloem! Offline opdracht: print het boekje uit met alle kaarten/lessen. Aan de hand van pijlen (vooruit, draai naar rechts of links) vooruit leren denken zodat de bijen naar de goede plek kunnen.

6 Apps om de taalvaardigheid van je kind te stimuleren

9 TOT 12 JAAR

Veel thuisblijven, weinig vrienden zien en misschien wél lekker veel gamen?!  Maar dat is nog leuker als je je eigen spellen kan maken, toch?  Daarom geeft RoboSchool gratis online les in games programmeren. Jullie gaan in Scratch leren een spel te maken. Thuis kun je daarna er nog verder mee aan de slag! Het is elke vrijdag van 13:00 uur – 14:30 uur, schrijf je in via roboschool.nl/robodojo

• Plan voor stap een Billy Eilish tour. Zie plaatje links.
Kinder Podcast: educatief entertainment! Oefenen met taal- en luistervaardigheden.
• Maak en programmeer je eigen verhaal, spelletje of animatie in Scratch
• Programmeer je eigen dansfeest!

SkillsDojo
Kies de Juiste Missie voor jouw kids tussen de 6 & 12 jaar!
Leer in vier missies bijvoorbeeld Robots ontwerpen en Programmeren!• Of Red de Oceanen met Algoritmes.

Extra oefenen met taal? 
Voor groep 2 t/m groep 8 kun je gratis oefenen op Junior Einstein. (gratis met Bibliotheekpas)

#NIEUW • Lees je digiwijs! 
Deze boekenserie sluit aan bij de belevingswereld van kinderen einde middenbouw en gehele bovenbouw. Het gaat over digitale geletterdheid en bevat hedendaagse onderwerpen als sociale media, gamen, gehackt worden, nepnieuws, robotica en internetfraude. Leuk om voor te lezen of zelf te laten lezen! VERWACHT 2 juni 2020. 
P.s. De boeken Nep en Hartjes & Bommen zijn al los te bestellen via bol.com. 

Boekenpakket voor groep 7/8: 54,- 
De boeken in dit pakket zijn voor lezers vanaf 10 jaar en bevatten onderwerpen zoals: 
• Hartjes & bommen 
• Nep 
• Gehackt 
• Het AI-incident