Opgelet! Er circuleert fake news!

Trap niet in het Whatsapp bericht van 06 4121601! = dit is scam. Niet doorsturen dus….

Berichten via Whatsapp om mondmaskers te kopen, websites met goedbedoeld (maar onjuist) advies, video’s met complottheorieën … Het circuleert allemaal!

Twijfelen jij of jouw kind of iets wel klopt? Bekijk het samen en ga op zoek naar de juiste informatie. Journalisten noemen dat factchecken (waarheid controleren door meerdere bronnen te achterhalen). Alle juiste en meest recente richtlijnen rondom Corona vind je steeds op Website van het RIVM.

Ook bij de pagina van de Jeugdbieb/Corona staan alle uitzendingen en filmpjes die uitleg bieden aan kinderen over het Corona-virus.Je kunt nu ook gratis het e-boek Duh! Bacterie downloaden, hup gauw lezen met je kadaver!

0 TOT 6 JAAR

Ga in deze Digi-Doener op Prentenboekenparade! (30 min)
Tijdens deze les gaan kinderen ervaren wat het is om je mening te geven over een prentenboek. De kinderen leren wat media zijn en dat media invloed hebben op wat je ergens van vindt. De les sluit aan bij de nationale voorleesdagen en jullie houden samen een prentenboekenparade. Een feestje om mee aan de slag te gaan! Download bij bovenstaande link de handleiding in de bijlage.

Sprookjes is een Digi-doener over wat ‘Media’ nou eigenlijk is hoe die wordt gemaakt. (1 uur)
Kinderen gaan ervaren welke invloed media hebben. Ook leren ze om zelf media te maken over een sprookje. Deze ‘mediamuur’ kun je thuis ophangen! Download bij bovenstaande link de handleiding in de bijlage.

Wie maakt er post en hoe komt dat in onze brievenbus? Daar kom je hier achter: Digi-doener. (30 min- 1 uur)
Welke soorten poststukken er zijn: brieven, kaarten, tijdschriften, reclamefolders, kranten, etc. Kinderen leren en ervaren dat er verschillen zijn tussen deze poststukken. Ook leren ze dat de verschillende soorten poststukken worden gemaakt door verschillende personen of bedrijven met verschillende bedoelingen. Soms moet je ervoor betalen om het te ontvangen, soms niet. Ze ontdekken ook dat je met behulp van een sticker op je brievenbus kunt aangeven welke post je wel/niet wil ontvangen. Vervolgens oefenen ze met het sorteren en juist bezorgen van de post. Download bij bovenstaande link de handleiding in de bijlage.

Wat is Reclame eigenlijk? (30 min – 1 uur)
In deze les leren kinderen wat reclame is. Ze maken kennis met verschillende vormen van reclame: folders, televisiereclame, reclame op straat, reclame op spullen… Ze leren wie reclame maakt en met welk doel. De les bevat verschillende doe-opdrachten. Zo kun je ze bijvoorbeeld een reclamecollage laten maken! Als samenvatting en afsluiting kan een uitzending van Huisje Boompje Beestje worden bekeken over dit onderwerp. Download bij bovenstaande link de handleiding in de bijlage.

6 TOT 9 JAAR

Krijg bij Bureau Meestervervalsers inzicht in de manipulatie van met name afbeeldingen, maar ook van teksten. Kinderen worden mediavaardig doordat zij mediaberichten onderzoeken, zelf beelden manipuleren met een fotobewerkingsprogramma en op onderzoek gaan naar de manipulaties in beeld en tekst. 

Zoekwoorden verzamelen! (1 uur)
In deze les gaan de kinderen goede zoekwoorden bedenken zodat ze op internet en in de online catalogus van de bibliotheek de juiste bronnen kunnen vinden. Daarbij oefenen ze met het herkennen van sleutelwoorden en het bedenken van synoniemen. 
In de bovenstaande link kun je een handleiding en eventueel een werkboekje vinden, mocht je kind bezig zijn met een project!

Is deze foto echt? (1 uur)
In deze les ontdekken de kinderen hoe online foto’s soms een vertekend beeld van de werkelijkheid geven. Het is geen geheim dat er op social media veel fake news (nepnieuws) te zien is. Maar het kan ook heel subtiel. Als de fotograaf een stapje opzij doet of wat dichterbij gaat staan, kan er een heel nieuw verhaal ontstaan. De leerlingen ontdekken zelf hoe je de boodschap van een foto kunt beïnvloeden door het kader te veranderen. Download bij bovenstaande link de handleiding in de bijlage.

9 TOT 12 JAAR

#NIEUW • Beeldkraken , groep 7-8
Onderwijsproject dat als doel heeft om jongeren beter om te leren gaan met de beeldcultuur waarin ze opgroeien. Ze bewust te maken van de invloed van beelden en ze weerbaar te maken tegen beeldmanipulatie. Website met gratis modules over diverse thema’s, verdeeld over vijf niveaus. Bij iedere afbeelding (afkomstig uit de collectie van Atlas van Stolk) staan vragen om leerlingen kritisch te leren kijken. Met verwerkings- en verdiepingsopdrachten die aansluiten bij de vakken geschiedenis, CKV, maatschappijleer of Nederlands. 

Vind hier een verzameling links naar informatieve websites, filmpjes en apps vind je in de Jeugdbieb

Wij zijn DROG! Huh drog? Wat is dat nou weer? Met dit spel leer je online nepnieuws herkennen door verschillende tactieken te oefenen. Hoe maken we onzin onschadelijk? Game als junior nepnieuwsmaker! Zorg er wel voor dat je geloofwaardig overkomt en dat je veel volgers verzamelt, dan ben je populair! Maar vertel je te veel leugens, dan gelooft niemand je meer en verlies je het spel.

Auteursrecht ontdekken, Klasse TV, groep 7-8 
Lespakket van zes lessen (van 60 minuten) over rechten en plichten op het gebied van auteursrecht bij muziek, geschriften, foto, beeldende kunst en film. Daarbij wordt uitgegaan van de leerling als maker, die daarbij gebruik wil maken van het werk van anderen. Per les is er een video, lesbrief en werkblad. 

Bij Machtige Media vind je 2 lessen over de invloed en kracht van verschillende media. Centraal staan keuzes in journalistieke media, het verschil tussen feit en mening, het onderscheid tussen journalistiek (nieuws), marketing en het werk van lobbyclubs of goede doelen. Kinderen ontwikkelen het besef dat een zender van mediale boodschappen altijd een belang heeft en dat daarom de onderzoekende houding van de ontvanger belangrijk is.

Nepnieuws of niet? (1 uur)
Tijdens deze les ervaren kinderen dat fake news in veel verschillende vormen voorkomt en vaak lastig is om te herkennen.
Ook leren ze wat clickbaits zijn en waar die voor gebruikt worden. Ze maken kennis met deepfake en ze zien wat de invloed van technologie op (nep)nieuws is. Daarnaast krijgen ze tips om berichten te controleren op echtheid.
Download een handleiding en handige lesbrief in de bijlage van de link!

Huh, reclame in Youtube?! (1 uur)
In deze les maken kinderen kennis met de manier waarop hun favoriete YouTubers gesponsorde producten aanbevelen in hun video’s. Ze ontdekken dat YouTubers geld moeten verdienen om van te leven én om leuke niet-gesponsorde video’s te kunnen maken. Ze gaan op onderzoek uit op YouTube om te ontdekken hoe dit precies werkt én wat voor invloed het op hen zelf heeft! 
Download een handleiding en handige lesbrief in de bijlage van bovenstaande link.

OPDRACHT
Onderzoek het nieuws rondom Corona via Nieuws in de Klas!