Wat betekent een ‘wachtwoord’ nou eigenlijk? Waarop moet je wachten dan? Tot iemand de deur open doet? Bij een openbaar profiel hoef je niet te wachten, dan is bijna alles zichtbaar voor iedereen die dat wil! Wil je niet gehackt worden? Zorg er dan voor dat wat van jou is, van jou blijft: beveilig je persoonlijke data bijvoorbeeld met een wachtzin!

ALGEMEEN

Tip voor de kids (en ouders): 
Zoek elk woord op wat je nog niet kent of niet in je eigen woorden aan iemand anders kan vertellen! Als je op deze webpagina zoekt op de begrippenlijst kom je ook al een eindje!Gebruik bijvoorbeeld Wikikids.

In deze Corona-tijd spelen hackers en phishers in op angst. Omdat veel ouders nu thuis werken en de meeste kinderen thuis ‘naar school’ gaan, liggen hackers op de loer! Waar ze naar op zoek zijn? Jouw online persoonlijke gegevens: je data!

OPDRACHT 
Doe samen met je ouders De wachtwoordkraaktest. Over hoeveel jaar (of seconden….) kan die van jou gekraakt worden?
Ouders: Benoem dat een wachtZIN een betere optie is. Die zin hoeft niet moeilijk te zijn! Gebruik ook vooral spaties in die wachtzin, net zoals in een normale zin. Hackers, maar ook geautomatiseerde wachtwoordkrakers, hebben er veel werk aan om al die tekens te achterhalen.

OPDRACHT (Bij elk thema toepasbaar)
Maak een vlog! Laat je kids een vlog maken over: veilig een account aanmaken; wachtzinnen bedenken; iets opslaan in the cloud; een code kraken; hacken en phishing. De vlog kun je bijvoorbeeld maken om aan andere kinderen of gezinnen te laten zien, die kunnen dan leren hoe je voorkomt dat ze gehackt worden! 
Bekijk hier 10 tips voor het maken van een vlog!

Tip: Laat kinderen tussen de 9 en 12 jaar bijvoorbeeld eerst Join Hackshield spelen (zie uitleg bij 9-12 jaar), en ga samen registreren: laat ze een goede nickname en eigen wachtZIN bedenken. De leerlingen moeten oefenen met goede wachtzinnen. Ga ook het gesprek aan over een goede nickname, wat zit daar nou wel/niet in? Benoem dat het bij dit spel niet gaat om de snelheid, maar om de meeste vragen GOED beantwoorden. Niet overal op doorklikken maar goed lezen. Dus ook als je een antwoord fout (of juist goed) hebt. Overal zitten tips en nieuwe inzichten in verwerkt die jou gaan helpen de wereld van het internet te begrijpen en hacken te voorkomen.

0 TOT 6 JAAR

Zoek het geheime wachtwoord met deze Digi-doener!
Jouw kind gaat ontdekken wat een wachtwoord is, waar je het voor nodig hebt, en… is het mogelijk om een wachtwoord te kraken? We gebruiken onze zintuigen. Zo is het mogelijk een code te kraken en vinden we een geheim! Download bij bovenstaande link de handleiding in de bijlage!

6 TOT 9 JAAR

In de de Data Detox game gaan kinderen al spelenderwijs op ‘surf-pad’ en moeten onderweg vragen beantwoorden over de werking van het internet. Hier vind je als ouder nog meer informatie en filmpjes over veilig internetten.

SkillsDojo – Kies de Juiste Missie voor jouw kids tussen de 6 & 12 jaar!
• Ontdek in 6 missies Wie de Baas op het Internet is!

9 TOT 12 JAAR

Cybersecurity en hacking skills
Speel de game Join Hackshield, en wordt cyberexpert!
Tip voor de ouders: ga samen (gratis) registreren. Laat ze een goede nickname en eigen wachtZIN bedenken. 
Bekijk het het volgende filmpje over Cookies! Ga je ze bij deze game accepteren of niet? (Doe maar wel, dan werkt de game goed!)
Benoem dat het bij dit spel niet gaat om de snelheid, maar om de meeste vragen GOED beantwoorden. Niet overal op doorklikken maar goed lezen. Dus ook als je een antwoord fout (of juist goed) hebt. Overal zitten tips en nieuwe inzichten in verwerkt die jou gaan helpen de wereld van het internet te begrijpen en hacken te voorkomen.

Tip: Oefen met het maken van een makkelijk te onthouden wachtwoordzin. Compleet met spaties, verschillende tekens en cijfers.
Tip: Welke nickname kunnen kinderen bedenken die makkelijk te onthouden is maar niet herleid naar hun eigen naam of persoonlijke gegevens. 
Tip: Maak een Vlog of Stopmotion over wat je leert in de game, zo oefen je de stof en onthoud je het beter!

• Meer weten of bang dat je kinderen jou nu voor de grap gaan hacken? Bekijk deze informatie over hacken voor Ouders.
• Laat je kinderen zelf een Wachtwoordkluis bouwen en zo hun wachtwoorden beveiligen.

Voor slimmeriken uit groep 7 & 8  is er Special Agents. Hierin wordt je bewust gemaakt van de informatie die online gedeeld wordt en dat dat zijn sporen achterlaat. Leerlingen kruipen in de huid van een rechercheur (special agent) en gaan aan de hand van een casefile een boef vangen die valse concertkaartjes verkoopt via Marktplaats. De leerlingen moeten het online dataspoor (zie eerdere filmpje over cookies) volgen dat door de boef wordt achtergelaten, om uiteindelijk de boef te kunnen vangen. Handleiding is hier te vinden. Het kan lastig zijn, belangrijk is stap voor stap oplossen, meeschrijven en puzzelen naar de oplossing!