Grenzen in het echte leven zijn er duidelijk. Zo heeft iedereen een eigen paspoort bijvoorbeeld. Maar online kun je wereldwijd rondkijken: op het Wereld Wijde Web. Het is mogelijk de weg te vinden, alvast ergens rond te kijken op straat en je kunt ook heel veel informatie vinden over een specifiek land, een streek of een stad! Oja, wie heeft er wel eens een online escaperoom gespeeld?

0 TOT 6 JAAR

Ga eens digitaal schatzoeken! (1,5 uur, minimaal + gebruik van app met GPS nodig)
Deze les gaat over digitaal schatzoeken: geocaching! Met behulp van een GPS ontvanger kun je de locatie van de schat vinden. Dat kan zelfs met je mobiele telefoon. In deze les wordt uitgelegd hoe dit werkt. Tijdens deze les ervaren kinderen dat geocaching een erg leuke, moderne manier is om schatten te zoeken. Je kunt het bijna overal doen, vast ook in de buurt van je huis. De leerlingen leren dat je voor geocaching een smartphone met internet en een speciale app nodig hebt: geocaching werkt namelijk met GPS-signalen. Er is een handleiding te vinden in de bijlage als je op de link klikt.

9 TOT 12 JAAR

#NIEUW • Beeldkraken, groep 7-8
Onderwijsproject dat als doel heeft om jongeren beter om te leren gaan met de beeldcultuur waarin ze opgroeien. Ze bewust te maken van de invloed van beelden en ze weerbaar te maken tegen beeldmanipulatie. Website met gratis modules over diverse thema’s, verdeeld over vijf niveaus. Bij iedere afbeelding (afkomstig uit de collectie van Atlas van Stolk) staan vragen om leerlingen kritisch te leren kijken. Met verwerkings- en verdiepingsopdrachten die aansluiten bij de vakken geschiedenis, CKV, maatschappijleer of Nederlands. 

Speel oefen met GeoGuessr. Daar wordt ergens gedropt op de wereld. Door goed om je heen te kijken en te googlen naar elementen die je ziet kun je uitzoeken waar je bent. Je kunt een gratis account hiervoor aanmaken!

Duik in de geschiedenis van je woonplaats. Wat is er allemaal gevonden? Zoek het uit op Archeologie op de kaart of kijk hoe je de omgeving is veranderd via Topo tijdreis. Verwerk de informatie in een vlog, stopmotion, poster of tijdlijn!
Maak een mini-atlas. Oudere kinderen kunnen dit via Pik to chart
Op de Belgische site Klascement staan veel ideeën, evenals op basisonderwijs.online

Bij Kraak’M  vind je veel verschillende online escaprooms per thema. 
Leerkracht (of ouder) moet het spel klaar zetten met code zodat een kind hem kan spelen. 
→ Het Mediateam (info@hetmediateam.com) kan benaderd worden voor de spelcodes, handleiding en hintkaartje bij een specifiek thema.

Wie is de baas op internet? Is dat Google? Of de overheid? Of ben jij het? Best een lastige vraag, en de waarheid ligt waarschijnlijk ergens in het midden. Zes modules om meer te leren over de belangrijkste spelers op het web, wat data is, hoe SnapChat werkt en wat een cookie is. 

Geef je kind iedere dag een Grej of the day, ook wel ‘elke dag een raadsel’.  Je in de vorige link meer uitleg en voorbeeld raadsels en presentaties. De kids moeten het raadsel gaan onderzoeken op het internet en mogen er natuurlijk ook vragen over stellen. Hieronder vind je een werkblad om uit te printen!